Ještě než se stihli letos podívat do školy, stojí před letošními maturanty další výzva – přijímací zkoušky na vysokou. Ty probíhají právě teď, během dubna a května. A je pravděpodobné, […]

Ještě než se stihli letos podívat do školy, stojí před letošními maturanty další výzva – přijímací zkoušky na vysokou. Ty probíhají právě teď, během dubna a května. A je pravděpodobné, že se z velké části odehrají on-line. Letos tedy spíš hrozí, že se studenti diskvalifikují chybným pohybem před kamerou, než že by nevěděli správnou odpověď. Jak zvládají čerstvě dospělí přijímačkový stres z on-line prostředí?

První písemné testy má za sebou Filip, maturant z Litomyšle. Jeho vysněná Fakulta sociálních věd UK, kde chce studovat žurnalistiku, totiž zvolila cestu Scio testů, které se vyplňují online. Filip se přihlásil na dva termíny, jeden už má za sebou, druhý ho ještě čeká. Devatenáctiletá Barbora z nedaleké České Třebové letos maturuje na gymnáziu, hlásí se na pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, Masarykovy univerzity v Brně a Univerzity Hradec Králové. První ostré testy ji čekají koncem dubna do Brna a budou také on-line. „Jak budou vypadat přijímačky do Hradce a Olomouce, to zatím netuším. Vím jen, že proběhnou někdy na konci května, a tipuji, že budou také přes počítač,“ říká.

Je to na školách, studenti musejí sledovat webové stránky

Podobu přijímacího řízení si i za normálních okolností mohou vysoké školy zvolit zcela podle svého uvážení. Některé školy a fakulty jdou cestou Scio testů a následných ústních zkoušek, jiné si sestavují testy vlastní. Letos navíc situaci komplikuje nejistota ohledně dalšího vývoje koronavirových statistik.

Celý článek najdete na: https://www.eduzin.cz/prijimaci-zkousky/prijimacky-on-line-jake-to-bylo-a-na-co-si-dat-pozor-filip-a-bara-sdileji-sve-zkusenosti/

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka